Dierziekten en hygiëne

In onze Dorpsboerderij staat de gezondheid van de dieren en de bezoekers hoog in het vaandel en we streven er naar om problemen zoveel mogelijk te voorkomen.

Vaccinaties

Onze dieren worden goed gevaccineerd om te voorkomen dat ze ziek worden of ziekten doorgeven aan dieren en bezoekers.

Konijnen : vaccinatie tegen myxomatose en VHS
Varkens : vaccinatie tegen vlekziekte
Geiten en schapen : vaccinatie tegen Q-koorts
Ezels : vaccinatie tegen influenza en tetanus

Bij elke vaccinatie wordt het dier grondig nagekeken door de dierenarts.

Logo_DierenkliniekDeLangstraat LogoDiernartsen
Dierenkliniek de Langstraat dier-N-artsen


Ontworming

Meerdere keren per jaar wordt de ontlasting van alle dieren van de boerderij door de dierenarts gecontroleerd op parasieten. Aan de hand van de uitslag van dit onderzoek wordt een behandeling tegen wormen of tegen parasieten ingezet.  We kunnen met trots melden dat uit de laatste ontlastingsonderzoeken is gebleken dat alle onze dieren wormvrij zijn!

Gezondheidscheck-up

Onze dieren worden meerdere keren per jaar helemaal nagekeken en onderzocht door de dierenarts om er zeker van te zijn dat ze gezond zijn en goed op gewicht. Op deze manier kan er op tijd ingegrepen worden als een dier zwak of ziek wordt.
Als een dier erg ziek is en rust nodig heeft of andere dieren of mensen zou kunnen besmetten wordt het geïsoleerd in onze ziekenboeg. Daar kan het dier de aangepaste medische zorg krijgen. Deze ruimte is enkel toegankelijk voor de behandelende dierenarts en wordt heel goed ontsmet.

Voeding

De voeding die elk dier krijgt is nauwkeurig uitgezocht en aangepast aan de dagelijkse behoeftes. Elk diersoort krijgt een eigen type uitgebalanceerde voeding van goede kwaliteit en de hoeveelheid per dag wordt precies afgemeten. Hiervoor hebben we een systeem bedacht met afgesloten bakjes waar de precieze hoeveelheden per dag in zitten.

De voeding wordt bewaard in een aangepaste omgeving zodat de kwaliteit optimaal blijft en er bijvoorbeeld geen schimmel ontstaat. Om die kwaliteit goed te kunnen waarborgen en te voorkomen dat er ongewenste bezoekers (muizen, ratten) voor problemen gaan zorgen, maken we gebruik van verschillende opbergsystemen: een koelkast voor groente en fruit dat vers moet blijven, een droogkast om het brood te laten opdrogen, afgesloten tonnen en een opbergkast om de brokken te bewaren.

Verschillende keren per jaar en volgens de seizoenen wordt de hoeveelheid en type voeding voor elk dier opnieuw geëvalueerd en eventueel aangepast door de dierenarts.

Voerbakjes Droogkast Voerkist
voedingsbakjes  droogkast opbergkast

Hygiëne van de dierenverblijven

Om eventuele bacteriën en virussen in de omgeving tegen te gaan worden de dierenverblijven volgens een strikt protocol regelmatig schoongemaakt en gedesinfecteerd. We maken bewust geen gebruik van een hogedrukreiniger omdat daardoor de ziektekiemen alleen maar sneller worden verspreid. Het desinfecteermiddel dat we gebruiken is, in het kader van duurzaamheid, bewust milieuvriendelijk en 100% biologisch afbreekbaar.

De mest van de dieren wordt afgevoerd in een compleet afgesloten container die wekelijks leeggemaakt wordt. Op deze manier voorkomen we besmetting en waarborgen we de hygiëne.

Hygiëne bij de bezoekers

Om de hygiëne van de bezoekers en de beheerders zoveel mogelijk te garanderen geven we via informatieborden aan hoe deze hier mee om moeten gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan handen wassen na het aaien van de dieren, of voor het verlaten van de boerderij.  Er worden ook speciale waarschuwingen gegeven voor zwangere vrouwen en hele jonge kinderen.

Zoönosen

Een zoönose is een infectieziekte die kan worden overgedragen van dieren op mensen. De Dorpsboerderij maakt duidelijk werk om de gezondheid van de dieren optimaal te houden, maar heeft ook veel aandacht voor de bezoekers en de beheerders. Wij streven er naar om op termijn het zogenaamde Zoönosen certificaat van de Gezondheidsdienst te behalen. Daarmee kunnen wij objectief aantonen dat wij het maximale doen voor mens en dier.