Dieren-Varkens

Yoegi Joy

Yoegi

Soort:
Göttinger mini-varken
Geslacht:
mannelijk (gecastreerd)
Geboortedatum:
18 maart 201
Geboorteplaats:
Uden
Aankomstdatum:
29 april 2012

Joy

Soort:
Göttinger mini-varken
Geslacht:
vrouwelijk
Geboortedatum:
18 april 2012
Geboorteplaats:
Uden
Aankomstdatum:
4 juni 2012

Oorsprong:

In 1960 stond Prof. Dr. F. Haring van het Instituut voor Fokkerij en Genetica van de Universiteit van Göttingen aan de wieg van dit varken. Hij haalde een Amerikaans minivarken uit het Amerikaanse Austen en een hangbuikzwijn uit een Duitse dierentuin. De nakomelingen kruiste hij weer met een Duits landvarken. Niet alleen het gewicht, maar ook het uiterlijk en het temperament waren leidraad bij de selectie van de dieren.

Levensverhaal:

Yoegi en Joy komen allebei van een particulier in Uden. Ze komen niet uit hetzelfde nest maar zijn wel in hetzelfde jaar geboren. Bij aankomst in Waspik zijn ze eerst gaan logeren bij één van onze beheerders om te wennen en sociaal te worden. Daarna zijn ze definitief naar onze boerderij verhuisd.

Voeding:

Varkens doen alsof ze altijd reuze honger hebben. Toch is het van belang voor hun gezondheid dat ze precies afgepaste voeding krijgen. Ze zijn inderdaad heel erg gevoelig voor overgewicht, en dit kan een hele hoop nare gevolgen hebben voor hun gezondheid! Het code woord is dus: “met mate”. Onze varkens krijgen speciale varkensbrokken en wat fruit. Verder kunnen ze in hun buitenverblijf lekker wroeten en van alles opeten. We moeten continu in de gaten houden dat ze niet te dik worden en de hoeveelheden voeding daar op aanpassen. Waar varkens absoluut NIET tegen kunnen en aan kunnen sterven: chocolade, te veel zout, vleesproducten.

Gedrag:

Toen we Yoegi (eerst) en Joy (enkele weken later) zijn gaan ophalen waren ze nog niet gesocialiseerd en waren ze erg bang voor alles wat ze niet kenden. Gelukkig hebben ze de eerste weken doorgebracht in een gezin en daardoor hebben ze de kans gekregen om te wennen aan mensen, andere dieren, kinderen, drukte en onverwachte dingen om zich heen. Nu zijn de varkentjes veel tammer en laten zich ook graag aaien door de beheerders en de bezoekers. Ze vinden aandacht heel leuk en kunnen ook echt spelen. Ze zijn super zindelijk : in hun verblijf hebben ze een ruimte dat als toilet dient en daar maken ze graag gebruik van. Daarnaast hebben ze ook een ruimte met veel stro waar ze zich lekker kunnen verstoppen om te slapen. Buiten in hun grote varkensbos vinden ze het geweldig om lekker te wroeten en af en toe een modderbadje te nemen.

varkens

Bijzonderheden:

– Varkens kunnen niet goed zien en raken dus snel in paniek als ze opgetild worden.
– Yoegi is heel jong gecastreerd omdat hij anders agressief had kunnen worden.