Dieren-Konijnen

DSC09321Noa DSC09306Manou DSC09289Jip
Noa
Ras:

Geslacht:

Geboortedatum:

Kleur:

Aankomstdatum:

Gekoppeld met:
Manou
Ras:

Geslacht:

Geboortedatum:

Kleur:

Aankomstdatum:

Gekoppeld met:
Jip
Ras:

Geslacht:

Geboortedatum:

Kleur:

Aankomstdatum:

Gekoppeld met:
DSC09282jala foto foto
Jala
Ras:

Geslacht:

Geboortedatum:

Kleur:

Aankomstdatum:

Gekoppeld met:
Naam
Ras:

Geslacht:

Geboortedatum:

Kleur:

Aankomstdatum:

Gekoppeld met:
Naam
Ras:

Geslacht:

Geboortedatum:

Kleur:

Aankomstdatum:

Gekoppeld met:

Oorsprong:

Het land van herkomst is Frankrijk. De Franse hangoor is een oud, Frans vleesras. Het is ontstaan in het midden van de 19e eeuw. In die tijd nam men het met de hygiëne niet zo nauw als tegenwoordig en oorschurft kwam bij de konijnen veelvuldig voor, het viel de fokkers van slachtkonijnen op dat de Engelse al vanaf het begin hangoren die vanaf de 19e eeuw in Frankrijk voorkwamen, zelden last hadden van deze aandoening. Ze dachten daarom, onterecht dat konijnen met hangende oren minder kans hadden op oorschurft. De fokkers besloten om kruisingen te verrichten tussen Engelse hangoren en de voorlopers van de Vlaamse reus, om zo een goed en sterk vleesras te creëren met de gewenste hangoren. De Franse Hangoor ontwikkelde zich in Duitsland tot een geliefd en populair nuttig ras wat inhoudt dat hij voornamelijk voor het vlees en de wollige vacht werd gefokt. Rond de eeuwwisseling waren er in vrijwel heel Europa, met uitzondering van Engeland, fokkers die zich met dit ras bezighielden. Het heeft nog tot 1938 geduurd voordat de dieren in Engeland terecht kwamen. In datzelfde jaar werden ze voor het eerst tentoongesteld. In 1965 stond er een konijnenfokster op, Meg Brown, die de dieren wel zorgvuldig exposeerde en veel heeft gedaan voor de erkenning van de Franse hangoor als tentoonstellingsras. Inmiddels is het ras een bekende verschijnen op tentoonstellingen over de hele wereld.
De Franse hangoor wordt terecht het hondje onder de konijnen genoemd, door zijn lieve rustige, goedaardige karakter en gelijkmatig temperament.

Levensverhaal:

De konijnen komen allemaal van Konijnenopvang Binkies in Galder. Het zijn konijnen die geen tehuis meer hadden en op deze manier hebben we deze dieren kunnen helpen.

Voeding:

Konijnen moeten altijd veel hooi en vers water ter beschikking hebben. Hooi is ongeveer 3/4 van hun totale voeding! Daarnaast krijgen ze ook afgemeten biologische konijnenbrokken en verse groenten en fruit (wortel, appel, …) We houden de konijnen goed in de gaten zodat ze niet te dik worden.

Gedrag:

Voor dat de konijnen naar de boerderij kwamen werden ze alvast gekoppeld. In hun nieuw verblijf was het wel nog even spannend om te weten hoe de rangorde zich zou ontwikkelen, maar als snel kwam de rust terug en sindsdien liggen ze graag lekker naast en op elkaar! We hebben er heel bewust voor gekozen om de konijnen niet in konijnenhokken te houden maar om ze een groot binnen- en een groot buitenverblijf te geven waar ze lekker rond kunnen huppelen en rennen. Op deze manier kunnen ze hun energie kwijt en kunnen ze ook hun natuurlijk gedrag vertonen. Omdat ze veel rondhuppelen zijn ze ook goed gespierd en niet te zwaar. In het binnenverblijf hebben we enkele huisjes gemaakt waar ze in kunnen schuilen, alsook een grote bak met veel stro. In de buitenren hebben we een konijnenhotel gemaakt met veel buizen en een ruimte waar ze in kunnen liggen en waar de bezoekers ze kunnen bewonderen via een raampje 😉

Onze konijnen vinden het helemaal geweldig om aandacht te krijgen en komen graag naar de bezoekers toe om lekker te knuffelen en geaaid te worden.

DSC_0030_bewerkt-1-1

Bijzonderheden:

Konijnen mogen niet opgetild worden want ze hebben een gevoelige rug die gemakkelijk kan breken als ze onzorgvuldig opgetild worden.