Dieren-Geiten

Lilie Lulu Luna
Lilie

Soort:
Nederlandse landgeit
Geslacht:
vrouwelijk
Geboortedatum:
2 mei 2011
Geboorteplaats:
Baarle-Nassau
Aankomstdatum:
3 maart 2012

Lulu

Soort:
Nederlandse landgeit
Geslacht:
vrouwelijk
Geboortedatum:
2 mei 2011
Geboorteplaats:
Baarle-Nassau
Aankomstdatum:
3 maart 2012

Luna

Soort:
Nederlandse landgeit
Geslacht:
vrouwelijk
Geboortedatum:
2 mei 2011
Geboorteplaats:
Baarle-Nassau
Aankomstdatum:
3 maart 2012

Geitje RoosGeitje Josje

      Roos                                                          Josje

Oorsprong:

De landgeit kwam oorspronkelijk veel voor in de noordelijke Europese landen. In Nederland kenden we de Drentse landgeit, de Veluwse landgeit en de Zeeuwse landgeit. De Nederlandse landgeit, zoals de Veluwse landgeit nu wordt genoemd, is het enige van oorsprong Nederlandse geitenras dat nog voorkomt. De Nederlandse landgeit is een dier dat met uitsterven werd bedreigd. Vanaf 1900 werd de landgeit met geïmporteerde rassen gekruist met als doel de melkproductie te vergroten. Na de Tweede Wereldoorlog was de landgeit bijna uitgestorven. In 1958 werden de twee laatste exemplaren afkomstig uit het Goois Natuurreservaat aan Diergaarde Blijdorp geschonken. De toenmalige directeur Dr. A.C. van Bemmel ging fokken met deze geiten en enkele andere landgeiten die nog voldoende van het type hadden. In 1971 gingen vier geiten en vier bokken naar het Rijksinstituut voor Natuurbeheer in Leersum, waar er verder mee gefokt werd. Dit koppel groeide in omvang en er kon worden geselecteerd op het oorspronkelijke type, zoals dat werd afgeleid uit oude afbeeldingen op schilderijen. In 2000 zijn er ruim duizend landgeiten in Nederland. De Nederlandse landgeit staat op de lijst van zeldzame huisdierrassen.

Levensverhaal:

Lilie, Lulu en Luna zijn 3 zusjes. Ze zijn aan onze boerderij geschonken door de verantwoordelijke beheerder van Dierenparken ’s Hertogenboch, waarvoor onze enorme dank!

Voeding:

De Nederlandse landgeit is een sober dier. Hooi en gras is het belangrijkste deel van hun voeding. Daarnaast krijgen ze soms wat brokken, fruit of groente. Om te voldoen aan hun behoefte aan mineralen en sporenelementen hebben ze ook een liksteen ter beschikking.

Geiten zouden de hele dag door van alles willen eten en hebben dus duidelijk de neiging om te zwaar te worden. Daarom is het heel belangrijk om het rantsoen te respecteren en alle tussendoortjes strikt te beperken.

Gedrag:

Toen ze bij ons aankwamen waren ze erg schuw en lieten zich niet benaderen. Met veel rust en geduld hebben de beheerders voor de zusjes gezorgd en inmiddels zijn ze veel tammer en vinden ze het zelfs heel leuk om aandacht te krijgen en soms geaaid te worden. De geiten vinden het leuk om rond te rennen in de weide en gekke bokkeprongen te maken om de tafel die op de geitenberg staat. Verder vinden ze het ook leuk om te proberen te ontsnappen 😉 Ze zijn heel slim en onthouden veel. Dus wees gewaarschuwd: wees lief met hen want ze onthouden alles!
geitentafel

Bijzonderheden:

Geiten vinden regen echt verschrikkelijk en bij de minste druppel die uit de lucht valt rennen de 3 zusjes snel naar binnen 😉