Dierenbeleid

Diersoortenkeuze

Het terrein van de Dorpsboerderij is niet al te groot, namelijk zo’n 2500 m2. Om de dieren een aangename leefomgeving te bieden, is het van belang dat zich een goede graszode kan ontwikkelen. In de winterperiode zullen de weiden wel kaler worden, maar geprobeerd wordt dat er geen modderboel en kale grond ontstaat. Uiteraard geldt dit niet voor de kippen-, konijnen- en varkensgedeelten: hier wordt door de dieren gegraven en gewroet, waardoor gras geen kans heeft te groeien.

Het voorgaande betekent dat we in de Dorpsboerderij zullen kiezen voor soorten die niet te groot/zwaar zijn, zoals runderen, paarden, pony’s, herten, lama’s, alpaca’s. Dergelijke soorten vertrappen de graszode te veel. Wat betreft de lichter gebouwde dieren zullen we kiezen voor soorten die niet te groot worden, maar zal aan dwergvarianten of kleine soorten de voorkeur worden gegeven.

Verder overwegingen voor de diersoortenkeuzen zijn de herkomst. De Dorpsboerderij zal zich, zover mogelijk, proberen te richten op inheemse diersoorten en/of oude of zeldzame landbouwrassen. Wel moeten deze soorten dan voldoen aan een bepaalde mate ven stressbestendigheid, kindvriendelijkheid, eenvoudige verzorging en relatieve ongevoeligheid voor ziekten. Als oude inheemse landbouwrassen bijvoorbeeld niet kindvriendelijk zijn of te gevoelig zijn voor ziekten, zal naar andere soorten gezocht worden.

Bij de ezels, geiten, schapen, varkens zal maximaal één rassoort worden gehouden. Bij de konijnen, cavia’s en kippen kan overwogen worden om enkele rassen te houden.

Hieronder staan de criteria weergegeven:

 • Geen groothoevige zware dieren
 • Dwerg- of kleine rassen
 • Inheemse soorten (Nederlandse of streekgebonden soort)
 • Oude landbouwrassen
 • Stressbestendig
 • Kindvriendelijk
 • Eenvoudige verzorging
 • Niet te gevoelig voor ziekten

Gekozen diergroepen en rassen

Op basis van het voorgaande hebben wij gekozen voor de volgende diersoorten en rassen:

Soort Inheems Streekgebonden Oud landbouwras Stressbestendig Kindvriendelijk Eenvoudige Verzorging Niet (te) gevoelig voor ziektes
Ezels nee nee nee ja ja ja ja
Ouessant schapen nee nee nee ja ja ja ja
Nederlandse landgeit ja nee ja ja ja ja ja
Göttinger varkens nee nee nee ja ja ja ja
Franse hangoorkonijnen nee nee nee ja ja ja ja
Cavia’s nee nee nee ja ja ja ja
Barnevelder kippen ja nee nee ja ja ja ja

Waarom wij uw dier niet kunnen plaatsen

Regelmatig worden door particulieren dieren aangeboden. Wij vinden het bijzonder sympathiek dat aan de Dorpsboerderij wordt gedacht. Wij hebben immers prachtige dierenverblijven en besteden de maximale zorg aan onze dieren. Dat is ook meteen de reden waarom wij helaas geen dieren kunnen aannemen. Wij willen de gezondheid van onze dieren optimaal houden. “Vreemde” dieren kunnen dierziektes bij zich dragen, waardoor onze dieren ziek kunnen worden.

Een andere reden is dat als wij dieren van particulieren zouden plaatsen, wij binnen de kortste keren te kampen hebben met overvolle dierenverblijven. Op dit moment is de bezetting van alle dierenverblijven en weides nagenoeg maximaal. Extra dieren zouden zorgen voor kale weides, modderpoelen waar we ze niet willen hebben. Bovendien kosten extra dieren veel extra geld. Denk maar eens aan hooi, stro, voedselbrokken en inentingen.

Als wij een “vreemd” dier zouden plaatsen in een vaste groep, dan willen de dieren de rangorde opnieuw vaststellen. Ze willen het uitvechten, wat soms zelfs tot de dood van een dier kan leiden. Daar is natuurlijk niemand bij gebaat.

Het laatste argument, waarom wij geen dieren van particulieren kunnen plaatsen, is de raskeuze. Wij hebben heel bewust gekozen voor bepaalde soorten. Dieren van particulieren zijn meestal een ander ras en wij hebben er voor gekozen dat wij dat niet willen.

Alle redenen waarom wij uw dier dus niet kunnen plaatsen zijn:

 • Overvolle dierenverblijven en weides
 • Kale weides en ongewenste modderpoelen
 • Extra kosten
 • Overdracht van ziektes
 • (Dood)vechten
 • Verkeerde rassen