Dieren-Kippen

DSC_0017_bewerkt-1-1
Ras:
Barnevelder kippen (8)
Geslacht:
vrouwelijk
Geboortedatum: 
onbekend
Kleur:
blauw dubbel gezoomd
Oorsprong:

Hoewel in de omgeving van Barneveld al in de 12e en 13e eeuw kippen werden gehouden en er in de 14e eeuw al -op bescheiden schaal- eier-exporten plaatsvonden, ontwikkelde het Barnevelder ras zich pas na 1850, toen men ging selecteren op eierproductie en deze door middel van kruisingen wilde vergroten. Men gaf de voorkeur aan bruine eieren boven witte en wenste ook dat de kip in de winter aan de leg zou blijven. Dit leidde tot het Barnevelder ras aan het begin van de 20e eeuw. Een Barnevelder kon 180-200 eieren per jaar leggen.

In 1911 verscheen de Barnevelder op een landbouwtentoonstelling in Den Haag, maar het uiterlijk van deze kippen was nog niet zoals heden ten dage. De dubbele zoming is later spontaan ontstaan. In 1921 werd de Barnevelder kip getoond op het eerste Wereld Pluimvee Congres te Den Haag en sindsdien werd er zowel op productiviteit als op uiterlijk geselecteerd. Aan deze ontwikkeling heeft Barneveld eenaanzienlijk deel van zijn welvaart te danken.

Niet alleen de eieren, maar ook levende kippen werden volop geëxporteerd. Tegenwoordig echter is de Barnevelder niet meer in zwang bij de grote commerciële legbatterijen. Andere, nog productiever, rassen zijn ontwikkeld en hebben de Barnevelder verdrongen.

Levensverhaal:

Een deel van onze barnevelder kippen komen van één van onze bestuursleden. Omdat er enkele kippen zijn overleden hebben we er nog wat bijgekocht bij een particulier in de regio van ’s Hertogenbosch.

Voeding:

De kippen hebben een wateremmer en een graanemmer zodat ze continu kunnen eten en drinken. De emmers hangen op aangepaste hoogte zodat de kippen er goed bij kunnen en de muizen wat meer moeite moeten doen 😉  Daarbij kunnen we de vloer van het verblijf op deze manier gemakkelijker schoonhouden.

Gedrag:

Barnevelder kippen zijn vrij tam en rustig. Vanwege hun gewicht kunnen ze niet goed vliegen en vertoeven dus voor al gewoon op de grond. Wel hebben ze een roede waar ze ’s avonds op kunnen springen om te slapen, en 3 legnesten waar ze hun eieren kunnen leggen. De kippen lopen graag in de ren, op zoek naar wormen, maar vaak laten we ze ook los in de geitenweide.

Bijzonderheden:

Barnevelder kippen leggen donkerbruine eieren

Brabanders

brabanters dame en heer